Sænker time to market
De fleste virksomheder agerer på et dynamisk marked, hvor både udviklingen og kunderne flytter sig hurtigt, og derfor er time-to-market et helt afgørende konkurrenceparameter.
PIM optimerer time-to-market ved at strømline produktets vej fra udvikling over produktion til marketing og salg. Processen med at frigive et produkt fra produktudvikling til marketing øger ofte time-to-market unødigt. Den proces optimerer et PIM-system markant.
I et PIM-system kan medarbejdere fra flere afdelinger arbejde på produktet samtidig, og marketing kan således påbegynde katalogproduktion eller lignende, selvom alle produktdetaljer ikke er på plads endnu. Når produktafdelingen opdaterer informationer i den centrale database, opdateres informationerne også i det påbegyndte katalog.
PIM-systemet automatiserer også en del af samarbejdet med oversætterbureauer, så det bliver nemt at holde overblik over, hvilke produkttekster der er sendt til oversættelse, og hvad status er på dem.
Oversætterne kan efterfølgende leveres direkte ind i PIM-systemet. På samme måde effektiviserer et PIM-system en række af de manuelle opgaver, som ellers får processen med at sende nyt produkt på markedet til at trække ud.

Lettere at sælge via andre kanaler
Når du har struktureret dine produktdata i et PIM-system, bliver det langt lettere at få dine produkter sat til salg på Amazon og andre markedspladser eller sende produktdata til prissammenligningssider.
Har du dine data liggende ustruktureret i spredte databaser, skal du først have fundet de relevante data, have dem transformeret til en struktur, som eksempelvis Amazon kan tage imod, og til sidst have lagt dine data op i de rigtige grupper på Amazon.
Når du har dine produkter i et PIM-system, hjælper det dig med at modellere data, så det bliver hurtigt at sende data til andre kanaler. Du kan tilmed bruge en tredjepartsservice til at sende produktinfo til de relevante sites.

Højere effektivitet gennem mindre manuelt arbejde
”Hvem ved, om der skal stå 5 eller 7 her?” ”Er vi sikre på, at de her priser passer?” ”Jeg skal lige have svar fra produktafdelingen på, hvilke farver vi kan levere i.”
Når et nyt produkt skal på markedet, opstår der let en masse tvivlsspørgsmål, som tager lang tid at få afklaret, hvis man ikke har en stramt styret proces for det. Når du strukturerer dine data i et PIM-system, slipper du for den håndholdte ping-pong frem og tilbage mellem afdelingerne.
Det bliver let at delegere ansvar, og de enkelte faggrupper kan nøjes med at fokusere på deres egen kerneopgave i sikker forvisning om, at resten af virksomheden gør det samme
Bevar overblikket over processen
Effektivitet hænger ofte sammen med overblik, og netop det kan være svært at bevare, hvis man står midt i lanceringen af en ny kollektion, en ny produktserie eller en anden form for kompleks produktlancering. Hvilke produkter er godkendt? Hvilke produkter mangler billeder? Hvilke tekster er sendt til oversættelse? Hvilke produkter er klar til at gå live?
Den type spørgsmål kan et PIM-system typisk hjælpe dig med at få et hurtigt svar på. I Perfion PIM kan du eksempelvis opbygge workflows, som giver et visuelt overblik over, hvor langt de forskellige elementer er i processen, så du undgår, at noget bliver glemt i travlheden.
Færre fejl i produktdata
En af de primære årsager til at indføre et PIM-system er at få nedlagt den jungle af Excel-ark, som mange virksomheder bruger til at opbevare deres produktinformationer. Excel er godt til mange ting, men det hænger også uløseligt sammen med en række manuelle håndteringer, som øger risikoen for fejl.
Samtidig er der en overhængende risiko for, at der opstår usikkerhed om, hvilken version der gælder, hvis dokumentet sendes rundt i organisationen.
Et PIM-system eliminerer fejlene ved at erstatte Excel-arkene med en central database, som sikrer, at alle informationer er korrekt opdateret på alle kanaler. PIM-systemet giver dig med andre ord det overblik og den struktur, som udgør den sikreste rute uden om fejl.
Det gælder også i forhold til blandt andet godkendelsesprocedurer, så du sikrer dig, at produkter ikke bliver publiceret, før de er klar til det.
Berig dine produkter med ekstra informationer
Mange webshops sælger produkter, som kunderne kan finde magen til andre steder på nettet, og er du i den situation, er det vigtigt, at du har mulighed for at berige de produktinformationer, du modtager fra leverandøren.
Ellers præsenterer du blot det samme produkt på samme måde som dine konkurrenter.
I et PIM-system kan du let berige dine produkter med ekstra information, så du kan differentiere dig fra konkurrenterne. Den moderne forbruger researcher i stigende grad online på de produkter, hun er interesseret i, og derfor er omfattende produktinformationer et stærkt konkurrenceparameter.

Læs her, hvordan produktdata kan forbedre brugeroplevelsen på dit website
Konsistens i produktdata
Hvis du arbejder med dine produktdata i flere forskellige decentrale systemer, er der stor sandsynlighed for, at der ikke er 100 procent konsistens i den måde, som produktdata bliver beskrevet.
Et sted står et mål på 20 millimeter måske angivet som ”20 mm”, et andet sted står der ”20mm” og et tredje sted måske blot ”20”. Det giver særligt problemer, når man vil kategorisere sine produkter i en webshop og gøre det muligt for brugeren at filtrere efter parametre som måleenheder, farve, beskrivelser og lignende.
Er der ikke styr på betegnelserne, bliver de relevante produkter ikke vist. Hvis brugeren eksempelvis søger på ”rød”, og du ikke har et system til at sikre, at alle varianter af rød kommer frem ved denne søgning, får du ikke vist de relevante produkter – og det kan være det samme som et mistet salg.
Det handler dog lige så meget om kontrol som om konsistens. PIM-systemet sætter dig nemlig også i stand til at differentiere beskrivelserne fra kanal til kanal, når det er relevant. Det kunne eksempelvis være i forbindelse med produkter, som skal beskrives på én måde, når de sælges B2C, og på en anden måde, når de skal præsenteres for B2B-kunder.
Bedre kampagnestyring
En kampagne består i bund og grund af en samling af produkter, som skal præsenteres til markedet på en bestemt måde. Det er netop, hvad et PIM-system er i stand til.
Med et PIM-system kan du modellere dine produktgrupper og styre, hvilke data der skal vises i hvilke sammenhænge – eksempelvis hvilke produktinformationer, der skal vises i ét land, og hvilke der skal fremhæves i et andet. Det gør det langt hurtigere at få kampagnen i luften, og det gør det samtidig let at justere undervejs, fordi du kun behøver at opdatere data ét sted.

Hurtigere produktion af produktkataloger
Selvom det digitale univers overtager stadigt større dele af virksomhedernes kommunikation, så har det gode, gamle, trykte produktkatalog stadig sin berettigelse i mange brancher.
Kataloget som genre er dog udfordret ved, at markedet generelt bevæger sig hurtigere og hurtigere, så den klassiske proces med at bruge flere måneder på at få årskataloget på plads er ikke gangbar længere. I de tilfælde er kataloget forældet, inden det rammer de potentielle kunder.
Et PIM-system optimerer arbejdsgangene omkring produktkatalogets tilblivelse og gør det blandt andet muligt for marketing at gå i gang med at sætte produkterne op i kataloget, selvom alle informationer ikke er på plads endnu.
